HISTORIA

Lavardin Technologies grundades av Jean-Christophe Crozel och Gérrard Perrot 1996 i en Fransk region vid namn Montoire. Fabriken byggdes strax utanför en fantastiskt charmerande liten by vid namn Lavardin som fick ge upphov till företagets namn. Själva grundandet och byggandet av fabriken var dock inte starten på Crozel & Perrots företagande utan snarare kulminationen av 8 års efterforskning inom ljud-distorsion.

Denna forskning avslöjade den viktigaste formen av distorsion inom en transistorförstärkare - Minnesdistorsion. Eftersom elektronerna färdas genom silikonkomponenter i en transistorförstärkare så påverkas de av mönstret från tidigare elektroner som färdats genom samma ledare. Denna formen av distorsion finns inte i rörförstärkare då elektronerna färdas genom ett vakuum. Detta är en av anledningarna att en rörförstärkare ofta låter sammetslen och följsam jämfört med en transistorförstärkare.

Crozel och Perrot designade något som än idag inte har upprepats av någon annan - en förstärkarkrets som eliminerar minnesdistorsion längs hela signalvägen. Den första förstärkaren som rullade ut ur fabriken 1996 var Model IT. Den lät som en rörförstärkare - helt ren från minnesdistorsion men med större bandbredd och dynamiskt omfång. Den slog ner som en bomb i HiFi industrin och blev utnämnd av många som den bästa förstärkaren någonsin - oavsett prisklass ! 1998 - två år efter Model IT lanserar man Model IS som är en effektmässigt mindre variant av IT. Priset är därmed också lägre och succén är massiv.

Förstärkarna vräks ut över hela världen och inom ett år från lanseringen av Model IS hade man vuxit ur fabriken i Montoire. En ny, större fabrik strax utanför Tours i centrala Frankrike byggdes för att tillgodose efterfrågan. År 2000 stod den nya fabriken färdig och Lavardin Technologies flyttade till Tours där man än idag designar, tillverkar och testar samtliga produkter.

LJUDET

Det är nu c:a 20 år sedan Model IT lanserades och med undantag från IT-15 som kom 2016 och var en kraftfullare variant av IT så har det alltså inte kommit någon ny modell av IT sedan 1996. Model IS och IS Reference har haft en livslängd på 19 respektive 16 år och det har inte släppts någon ny förstärkarmodell under hela denna tid.

16 år är lång tid. För att sätta det lite i perspektiv så hade de flesta esoteriska HiFi förstärkare inte ens fjärrkontroll för 16 år sedan. Lavardin har alltså inte tillverkat en förstärkare med fjärrkontroll - någonsin. I c:a 15 år har man alltså överlevt en sviktande marknad utan att kunna erbjuda något så basalt som fjärrkontroll. Man har klarat sig väldigt bra av en enda anledning - exceptionellt bra ljudåtergivning.

Det är nämligen så att Lavardin är den bästa förstärkaren jag någonsin hört. Det finns något som är så korrekt och så rent men samtidigt så följsamt och musikaliskt att ALLA andra förstärkare bara låter felkonstruerade och grötiga i jämförelse. Det är inget som sticker ut och imponerar på dig omedelbart men ganska snart så inser man att det är så här det ska låta. Ni som har hört Lavardin förstår vad jag menar.

Lavardin är också mycket minimalistiska i sitt tänkade kring form och färg, alla förstärkarna kommer i svartanodiserad ickemagnetisk aluminium och på ett ganska ofranskt sätt så anväder man samma två lådstorlekar till alla sina förstärkare, det är som vi skrivit innan innehållet där man lägger alla designkrafter.
Lavardin A80 Stereoslutsteg
Lavardin A80 Stereoslutsteg är i princip slutstegsdelen från från den integrerade iS...
19 995:-
Lavardin AP150 Stereoslutsteg
Lavardin AP150 stereoslutsteg är i princip slutstegsdelen från från den integrerade iT...
64 000:-
Lavardin C62 Försteg
Lavardin C62 Försteg, som alla Lavardinskonstruktioner baserat på deras ideer om så låg...
41 000:-
Lavardin iSX integrerad förstärkare
För första gången på många år har Lavardin uppgraderat sina integrerade förstärkare, och så vida...
24 000:-
Lavardin iSX Ref -  integrerad förstärkare
* Ref versionen har lite finare komponenter, lite snävare matchade än standardversionen.
38 000:-
Lavardin iTX integrerad förstärkare
För första gången på många år har Lavardin uppgraderat sina integrerade förstärkare, och så vida...
65 000:-
Lavardin MAP Monoslutsteg
Lavardin MAP Monoslutsteg är en monoversion av AP150. Från grunden ett mycket noggrant...
118 000:-