Martin Logan bildades av Gayle Martin Sanders och Ron Logan Sutherland i Lawrence - Kansas, USA. De började diskutera kring om det inte skulle gå att göra en elektrostathögtalare som kunde spela högt, som kunde spela bas, som inte var galet stor och extremt dyr, det borde bara gå kom de fram till. Elektrostathögtalarna hade så många kvaliteter så det var det konceptet man ville vidareutveckla.

1980 var den första prototypen klar och två år senare, 1982 ställde man ut på världens största hifimässa, CES i Las Vegas. Det blev succé direkt och Martin Logan fick den första av otaliga utmärkelser för sina högtalare.

1983 producerades de första högtalarna för försäljning, fullregisterelektrostaten Monolith. Tio par byggdes och såldes under detta år. 1985 tog försäljningen fart ordentligt och ungefär samtidigt lämnade Ron Sutherland företaget för att fokusera på det som låg honom närmast, elektronikkonstruktion. Han är fortfarande verksam och framgångsrik med företaget Sutherland Engineering.

Det som utmärker Martin Logans elektrostathögtalare är att de är relativt små, elekstrostatpanelen är effektiv och behöver inte vara så stor. Panelen är dessutom lite svängd för att ge en 30 gradig spridning av ljudet.
Alla modeller utom CLX kombinerar elektrostatpanelen med dynamiska baselement. Detta koncept har man förfinat under drygt 25 år och man integrerar de två teknikerna på ett fenomenalt bra sätt.


Flera av modellerna har en inbyggd förstärkare för basen. Denna förstärkare fungerar som en "booster" så den klangkaraktär den matas med förstärks. Den delar också upp signalen så att elektrostatpanelen enbart drivs av den anslutna förstärkaren. Detta gör att högtalarna är relativt lättdrivna med en hög verkningsgrad, över 90 db. Impedansen däremot är låg så det krävs en kvalitetsförstärkare som orkar driva låga laster.

På de aktiva högtalarmodellerna kan basen justeras och anpassas till rummet. Dels med en rumskorrigering där man mäter rummet och högtalarens basåtergivnins anpassas efter resultate. Men även för finjustering med en nivåratt och en trelägesomkopplare som höjer/sänker midbasen med +/- 2 dB

Martin Logans högtalare har en förmåga att "försvinna" både visuellt och ljudmässigt. Visuellt eftersom panelerna är transparenta, man ser igenom dem och högtalaren blir inte dominerande i rummet.
Ljudmässigt låter det som det ser ut, väldigt luftigt och öppet med en fenomenal förmåga att återge mikrodetaljer på ett självklart sätt utan att bli påträngande eller ansträngda. Akustiska instrument låter väldigt naturligt. Förmågan att spela dynamiskt gör att de också passar förbluffande bra till rockmusik och här hjälper den dynamiska basen till att ge det hela en extra skjuts.


Byggkvalitet och finish är såklart i toppklass och förutom ett antal valmöjligheter med olika fanerer kan man specialbeställa sina Martin Logan i vilket utförande man vill. Önskar man röda paneler och blanksvarta lådor så går det bra, det tar bara lite extra tid. Martin Logan ägare älskar sina högtalare och stannar ofta "inom familjen". Det finns därför en "Martin Logan Insiders Club" med galleri, forum, träffar och liknande för Martin Logan ägare.

Martin Logans hemsida kan man tillbringa mycket tid på. Här finns mängder av information i skrift, bild och videos. Ta gärna en titt. Martin Logan Hemsida 

Låter detta spännande? Välkommen in och bilda dig en uppfattning om vad Martin Logan kan erbjuda, det finns platser kvar i "Martin Logan Insiders Club".

.


En film om elektrostathögtalare i allmänhet och Martin Logan i synnerhet

Martin Logan Neolith
Neolith är Martin Logans främsta högtalare någonsin och en hyllning till företagets första...
949 990:-
Martin Logan Motion 35XT
* Finns i butiken för demo
15 000:-
Martin Logan Motion 15
* Finns i butiken för demo
9 500:-
Martin Logan CLX ART
MartinLogan is proud to announce a new edition of the world's finest full-range electrostatic...
290 000:-