I detta göteborgshem har akustiken arbetats med på bred front som vi kommer att se på bilderna.

Anläggningen består av Audiospace Pre-2 försteg och AS-6M monoblock, en Vincent cd-spelare, Yamaha sub och sist men inte minst Finales fina elektrostat högtalare. Kablaget är från Analog research och Real Cable.

Rummet är långt och smalt, väggarna är av betong och golvet parkett. Det finns med andra ord risk för mycket eko/lång efterklang vilket vi kommer att se. Ägaren är dock medveten om detta och har arbetat mycket med både diffusering och absorbering. Mattor på golvet och en väl tilltagen tygsoffa tex.
Väggdekoren är snygg och passar bra in i stilen. Den har dessutom en viss diffusorfunktion och om man tittar noga ser man att det är utskuret och inmonterad absorbtionsplattor mellan dekorbitarna.
Det tittas mycket på film i detta hem och filmsamlingen fyller också en diffusionseffekt. Titta på hur filmerna är placerade i sina rader så ser ni att de bygger ett oregelbundet mönster för att diffusera så bra som möjligt.
Ett nytt innertak är monterat nedanför det ordinarie innertaket. Originalet är i betong, det nya är av absorbtionstyp med 5 cm luftspalt.

Rummet är som sagt väldigt långsmalt och det fortsätter vidare in i köket genom den öppna dörren. Totallängden med öppen köksdörr är upp emot 12 meter.
Bakom varje möjligt utrymme finns dämpning/absorbtion.
En närmare titt på anläggningen, Audiospace monoblock och försteg, Vincent cd-spelare och Yamaha sub.

Bilden ovanför visar efterklangen i rummet med köksdörren öppen. Hifi & Musik rekommenderade 45 ms i en artikel för några år sedan, många "moderna akustikexperter" rekommenderar 30 ms. Uppmätta 67 ms visar tydligt vad som sker i rummet.
Vi provade att stänga dörren till köket, dra för ett draperi och ställa upp lite dämpmaterial mot denna kortsidan.
 

Mot bakväggen ställde vi mer dämpmaterial. Tanken med det hela är att försöka stoppa den långa reflektionen som går från bakom anläggningen genom hela lyssningsrummet, in via köket, studsar i köksfönstret och kommer tillbaks, rejält fördröjd.

Den nya mätningen visar tydligt att dessa enkla åtgärder gav ett tydligt resultat, efterklangstiden minskade påtagligt.

Det vi dock konstaterade då vi lyssnade var att suben inte hängde med Final elektrostaterna, den släpade efter och det gjorde att det inte blev någon "stuns" i ljudet. En ny sub är beställd, en sub med inbyggd rumsanpassning. Vi tittar närmare på den vid nästa besök.

 

Stefan