Akkelis är ett fjäll, Akkelisbuoda och en sjö, Akkelisjaure, som ligger strax nordväst om Arjeplog i norrbottens inland. Mamma kommer från byn Östandsjö vid sjön Akkelis och Akkelis är en plats jag varit mycket på/vid. Åkt skoter, cyklat MTB, åkt skidor på fjället och fiskat i sjön, strömmen och småtjärnar i området. Akkelis är en plats som alltid betytt mycket för mig.

Arjeplog är orten där jag växt upp, en fantastisk plats, otroligt vackert nedbäddad mellan sjöar, skog, berg och fjäll. Vill man se det finaste Sverige kan erbjuda rekommenderar jag ett besök i Arjeplog.

På bilden nedanför syns Akkelisbouda i bakgrunden och sjö Akkelisjaure i förgrunden, strömmen vid mina fötter håller alltid några fina harrar, den rinner ut i sjön Uddjaure som är en del av Skellefteåälven.
Någon gång i slutet av 1990- och början av 2000-talet, då internet inte var så stort och digitalkameror var dyra och ovanliga, byggde jag ett par högtalare. Jag fick låna en digitalkamera på mitt arbete och dokumenterade bygget och lade ut bilder och byggbeskrivningar på några hififorum i både Sverige och utomlands. Högtalarna döptes till Akkelis och snart började det byggas Akkeliskloner, både i Sverige och utomlands, och jag blev "Akkelis-Stefan".  

Det blev fler byggen, högtalarna Galtis, efter Galtisbouda, slutstegen Tjidtjakk och Pleutajokk, det byggdes även nån fler högtalare och förstärkare med namn efter fjäll i Arjeplogsområdet.
På bilden nedanför syns högtalarna Akkelis och Galtis.
Då min hobby skulle bli en verksamhet kändes det givet att använda namnet Akkelis, det var redan inarbetat och hifiintresserade forumsurfare visste vem "Akkelis Stefan" var.